##plugins.themes.huaf_theme.article.main##

Abstract

     This paper aims to use the components recovered from seafood by-products to fabricate high porous nanocomposites for dye adsorption and bacterial immobilization. The nanocomposites were prepared by a facile method using starting materials, including chitosan, hydroxyapatite nanoparticles, and graphene. Chitosan and hydroxyapatite were recovered from moulted shrimp shells and catfish bones, respectively. The as-prepared nanocomposites had a high porosity and could separated easily for reuse. The results showed that the highest adsorption capacity of the nanocomposite for methylene orange was 129.98 mg/g and the adsorption efficiency was over 98% after five recycles. Besides, the obtained materials could immobilized over 5.4% bacteria for 108h even under wet-state. These findings suggest seafood by-products as a potential source for preparation of advanced composites for wastewater treatment.

##plugins.themes.huaf_theme.article.details##

Section
Articles
Author Biographies

Nguyen Cong Minh

Viện Công nghệ sinh học và Môi trường, Trường Đại học Nha Trang

Dinh Gia Nghi

Viện Công nghệ sinh học và Môi trường, Trường Đại học Nha Trang

Pham Thi Dan Phuong

Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nha Trang

Trang Si Trung

Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nha Trang

Hoang Ngoc Cuong

Khoa Công nghệ sinh học, Trường Đại học Bình Dương

Pham Viet Nam

Khoa Thủy sản, Trường Đại học Công nghiệp thực phẩm TP. Hồ Chí Minh

Pham Anh Dat

Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nha Trang

Nguyen Van Hoa

Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nha Trang