##plugins.themes.huaf_theme.article.main##

Abstract

The degradation of chitosan using biological agents, especially bacteria, has been increasingly receiving attention because of its safety and environmental friendliness. This paper presents the isolation and identification of some bacterial strains from moulted shrimp shells that could be used to degrade chitosan. There were 18 bacterial strains isolated. Three of them, S3.3V, S4.2T, and S5.2V strains, had the strong chitosan degradation ability. The 16S rRNA gene sequencing method indicated that S3.3V, S4.2T, and S5.2V were Shewanella chilikensis (similarity ratio: 100%), Sphingobacterium mizutaii (similarity ratio: 99%) and Macrococcus armenti (similarity ratio: 100%), respectively.


Keywords: Chitosan degradation, low molecular weight chitosan, moulted shrimp shells

##plugins.themes.huaf_theme.article.details##

Section
Articles
Author Biographies

Nguyen Cong Minh

Viện Công nghệ sinh học và Môi trường, Trường Đại học Nha Trang

Thông Nguyễn Thị

Viện Công nghệ sinh học và Môi trường, Trường Đại học Nha Trang

Nguyen Thi Thanh Hai

Viện Công nghệ sinh học và Môi trường, Trường Đại học Nha Trang

Pham Thi Mai

Viện Công nghệ sinh học và Môi trường, Trường Đại học Nha Trang

Trang Si Trung

Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nha Trang

Nguyen Van Hoa

Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nha Trang